Čo sú to Emolienty a aký majú v kozmetike význam?

Čo sú to Emolienty
a aký majú v kozmetike význam?

Všetko o zvláčňujúcich látkach, ktoré zlepšujú aplikačné vlastnosti kozmetických výrobov.
09. 08. 2019
written by Veronika
Čo sú to Emolienty a aký majú v kozmetike význam?

Ľudská koža sa skladá z niekoľkých vrstiev: pokožka, zamša a podkožné tukové väzivo. Vonkajšiu časť pokožky tvorí rohovinová vrstva (stratum corneum) s lipidovým filmom. Priechodnosť látok z tejto rohovinovej vrstvy do pokožky možno ovplyvniť výberom vhodných emolientov. A práve o nich si dnes povieme viac.
Emolienty sú látky lipidickej povahy, ktoré tvoria olejovú fázu kozmetických emulzií. Hovoríme teda o zvláčňujúcich látkach, ktoré zlepšujú aplikačné vlastnosti kozmetických výrobkov, ako roztierateľnosť či vysychavosť. V kozmetike sa používajú emolienty z ropy (vazelínový olej, vazelína, parafín), silikónové emolienty a lipidické emolienty (rastlinné oleje a vosky, živočíšne tuky a vosky a syntetické vosky).
V kozmetike àla Palla však používame výhradne rastlinné lipidické emolienty, čiže rastlinné oleje. Práve tie sú po vode najpoužívanejšími zložkami v kozmetike.
V kozmetike ala Palla sa konkrétne jedná o oleje: olivový, mandľový, konopný, kokosový, ľanový. Samozrejme aj ich kvalita je veľmi dôležitá a závisí práve od spôsobu ich získavania. Sú tri možnosti, ako získať rastlinné oleje – zo semien (slnečnica, sója, repka), z dužiny plodov (oliva, kokos a palma) a z klíčkov (kukuričný, klíčkový).

A aké sú ich výhody v kozmetickom priemysle?

Vďaka esterovej skupine sú menej hydrofóbne ako minerálne oleje a tuky a tým pádom pokožke oveľa bližšie. Na pokožke sa dobre rozotierajú, majú kondicionačný účinok na vlasy a obsahujú BAL (Biologicky účinné látky, o ktorých si viac prečítate tu.)

Rastlinné oleje v kozmetike àla Palla

Mandľový olej

  • získava sa z plodu listnatého stromu, ktorý rastie najlepšie v teplom a mierne vlhkom podnebí
  • pre kozmetické výrobky sa používajú plody, ktoré sú tzv. sladké (nie horké- obsahujú amygdalín)
  • sú bohatým zdrojom oleja: 36-60%
  • olej sa získava zo sušených sladkých mandlí a má výraznú orechovú príchuť
  • najväčší producent je USA
  • výborné účinky na pokožku spálenú od slnka či so sklonom k ekzémom a alergiám
  • zaujímavosťou je, že je vhodný aj na mastnú pleť
  • využitie: ako zvlhčujúca a zmäkčujúca látka, dobre sa vstrebáva, v kozmetických výrobkoch sa používa ako základný olej a využitie má aj vo vlasovej kozmetike

    Ľanový olej

  • bezfarebný až žltkastý, získava sa z ľanových semienok rastliny Ľan siaty
  • semeno obsahuje 30-40% tuku, 25% bielkovín a 8% vody
  • obsahuje nenasýtené omega-3 mastné kyseliny, minerálne látky, lignany (rastlinné látky s antibakteriálnym, antivírusovým a protiplesňovým účinkom), betakarotén
  • zdroj vitamínu B1, B2 a niacínu, ktorý je dôležitou súčasťou komplexu vitamínov B3
  • na svetle sa rýchlo kazí a má nepríjemnú vôňu, je náchylný na oxidáciu
  • využitie: prírodná kozmetika, masážne výrobky, regeneračná kozmetika, prevencia voči striám v tehotenstve, posilnenie nechtov a vlasov
  • Olivový olej

  • žlto-zelený až svetložltý olej
  • získava sa z vyzretých olív (20-50% oleja)
  • unikátny vďaka dvom obsahovým látkam – vzácny rastlinný antioxidant hydroxytyrozol chráni štruktúry kože pred škodlivými účinkami voľných radikálov, pôsobí regeneračne na menšie ranky a akné a upokojuje ekzémy a alergické prejavy pokožky. Rovnako vzácny rastlinný skvalén – fytoskvalén zlepšuje prenikanie aktívnych zložiek z výrobkov do pokožky a chráni ju pred vysychaním
  • využitie: v kozmetických výrobkoch pre všetky vekové skupiny, tvorí základ väčšiny kozmetických výrobkov

    Konopný olej

  • získava sa zo semienok 2-4 m vysokej technickej konopy 30-35%, ktoré má nízky až nulový obsah psychoaktívnych látok
  • získava sa lisovaním semien, nerafinovaný má tmavo až svetlo zelenú farbu s príjemnou orieškovou chuťou a vôňou, rafinovaný je číry a bezfarebný
  • je jedným z najhodnotnejších rastlinných olejov na svete
  • má vysoký obsah (až 75%) omega-3, omega-6 a omega-9 nenasýtených mastných kyselín
  • keďže neupcháva póry a pôsobí protizápalovo, je vhodný aj na mastnú a aknóznu pleť
  • využitie: masážne kozmetické výrobky, ošetrenie dehydratovanej pleti, suchej, atopickej, ekzematickej pokožky, podpora zdravia nechtov, šampóny, mydlá, vody po holení, dekoratívna kozmetika

    Kokosový olej

  • jedlý olej/tuk, kt. sa získava z jadra zrelých kokosových orechov rastúcich na kokosových palmách (70%)
  • je oxidačne stabilný, odolný proti žltnutiu s trvanlivosťou cca 6 mesiacov pri teplote 24°C
  • využíva sa pri infekciách a poraneniach, zápaloch, akné, ekzémoch či pri extrémne suchej pokožke
  • spomaľuje starnutie pokožky a chráni ju pred vplyvom nadmerného UV žiarenia, pleť zjemňuje, posilňuje a spevňuje jej tkanivo
  • využitie: výroba mydiel, amfoterných tenzidov (povrchovo aktívnych látok), látky zlepšujúce roztierateľnosť a vyhladujúcu pokožku
  • najpredávanejšie
    produkty