Pravda o vitamíne C v kozmetike

Pravda o vitamíne C
v kozmetike

Ako ovplyvňuje naše celkové zdravie? Prečo je dôležitý pre našu pokožku? Odkiaľ ho môžeme získať? To všetko sa dozviete v nasledujúcom článku.
18. 03. 2019
written by Jarmila
Pravda o vitamíne C v kozmetike

Ako ovplyvňuje naše celkové zdravie?

Je všeobecne známe, že vitamín C je pre človeka nepostrádateľným vitamínom. Zvyšuje imunitu, podporuje správnu funkciu kostí, chrupaviek a ďasien, podieľa sa na tvorbe červených krviniek a udržovaní integrity cievnych stien, zvyšuje vstrebávanie železa, znižuje vyčerpanie a oxidačný stres. Jednoducho povedané, pre naše fyzické a duševné zdravie je kľúčovým komponentom.

Prečo je dôležitý pre zdravie a krásu našej kože?

  • Zvyšuje syntézu a stabilitu kolagénu v dermis – hydroxyluje kolagén, vypĺňa dermis a podporuje vypnutie epidermis.
  • Znižuje mnohé z neželaných účinkov UV žiarenia – redukuje peroxidáciu lipidov, obmedzuje uvoľňovanie prozápalových cytokínov, chráni pred apoptózou (smrťou buniek) a znižuje signalizáciu buniek citlivých na redox.
  • Zmierňuje nerovnomernú pigmentáciu kože – Varovnými signálmi nedostatku vitamínu C je vypadávanie vlasov, sivastá a povädnutá pleť s predčasnými vráskami alebo i rozšírenými cievkami.

Odkiaľ ho môžeme získať?

Aj keď predstavuje až 80 % z celkovej potreby všetkých vitamínov, na rozdiel od väčšiny živých organizmov, človek si vitamín C (chemicky: kyselinu L-Askorbovú) nevie sám vytvoriť. Ale jeho bohatým prírodným zdrojom sú citrusové plody, čierne ríbezle, šípky, kyslá kapusta, jahody, kivi, paprika. V týchto plodinách ho sprevádzajú farebné bioflavonoidy, ktoré zvyšujú jeho účinnosť.

Tak prečo ho nepoužívame v takejto „čistej“ forme aj do kozmetiky?

Je tu jeden háčik. Vitamín C je totiž najnestabilnejší vitamín. Rozkladá sa nielen záhrevom a svetlom (o čom vieme z praktickej kuchyne), ale aj dlhým skladovaním a reakciou s niektorými látkami. Dodať ho pokožke cez kozmetické výrobky tak, aby bol v produkte aj stabilný, aj účinný, aj nedráždivý – je jednoducho nemožné. Toto mnohí „pseudoodborníci“ nevedia či nechcú vedieť. Výnimkou sú len doma pripravené pleťové masky s okamžitou spotrebou, ale i otáznou iritáciou.

Kyselina L-askorbová (Ascorbic Acid – AA)  je vodnom roztoku stabilná len pri pH nižšom ako 3,5, kedy je však pre pokožku už značne dráždivá. Známe sú prejavy začervenania, bodania až pálenia kože, najmä ak sú použité vyššie koncentrácie. Práve to viedlo k vývoju iných verzií kyseliny askorbovej vhodnejších pre kozmetické aplikácie.

Askorbyl palmitát (Ascorbyl Palmitate – AP) je ester  vitamínu C cielene modifikovaný pre potreby kože i kozmetiky. Jeho výhodou je nielen lepšia stabilita, ale aj skutočnosť, že nie je tak prísne hydrofilný ako vitamín C, takže ľahšie preniká medzibunkovou hmotou v štrbinách rohoviny pokožky. In vivo testy preukázali, že samotná biologicky účinná kyselina askorbová sa z esteru AP uvoľňuje v priebehu prieniku   kožou vďaka kožným enzýmom (esterázam) za prítomnosti vitamínu E.  Oba vitamíny spolu zneškodňujú voľné radikály v koži a minimalizujú chronické toxické účinky UV žiarenia na kožu, čím  ju chránia pred prejavmi predčasného starnutia. 

V ktorých produktoch ála Palla sa nachádza Askorbyl palmitát?

Výživné pleťové sérum, Výživný pleťový krém, Výživná pleťová maska, Rozjasňujúci pleťový krém, Očný krém s kmeňovými bunkami, Odličovacie mlieko a Micelárna voda.

Magnézium askorbylfosfát (Magnesium Ascorbyl Phosphate – MAP) je ďalšia kozmeticky výhodná forma vitamínu C. Na rozdiel od AA, je táto horečnatá forma fosfátu kyseliny askorbovej stabilná aj vo vodných roztokoch, a to až do pH 7. In vivo testy preukázali, že samotná biologicky účinná kyselina askorbová sa z esteru MAP uvoľňuje v priebehu prieniku kožou vďaka kožným enzýmom za prítomnosti vitamínu E.

V ktorých produktoch ála Palla sa nachádza Magnézium askorbylfosfát?

V produkte Sérum s vitamínom C. Ale v oveľa sofistikovanejšej forme, než by sme očakávali! V tomto výrobku je MAP enkapsulovaný vo vodnej dutine guľovitého mikrotransportného lipozómu s patentovanou štruktúrou a názvom ROVISOME® C. ROVISOME® C je schopný preniesť túto látku do hlbokých vrstiev pokožky a po svojom „rozpuknutí“ ju uvoľniť do prostredia. Vďaka enzýmom (fosfatázam), ktoré sa prirodzene nachádzajú v pokožke, sa tento fosfátový ester hydrolyzuje na biologicky účinnú kyselinu askorbovú. Až v tomto okamihu sa prejavia jej spomínané fyziologické a kozmetické účinky.
Aby sa však dosiahli tieto výsledky, MAP musí preniknúť cez vrstvy rohoviny a následne do cieľových vrstiev kože. Štúdie ukázali, že prostredníctvom transdermálnych systémov ROVISOME® C sa do živých vrstiev kože dostane dvakrát toľko vitamínu C, než pri kozmetickej aplikácii neenkapsulovanej formy.

najpredávanejšie
produkty